To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

Ssaki - Obserwacje ssaków 2010

Accipiter - 2010-01-07, 17:28
Temat postu: Obserwacje ssaków 2010
Nie było jak dotąd wielu okazji, żeby przyjrzeć się ssakom, no trudno się dziwić, większość i tak łatwiej zobaczyć nocą. 2 dni temu a dokładnie 5.01 widziałem stado saren na oziminie liczące 87 osobników! Pole na którym żerowały graniczy z Czechami, więc zapewne jakaś część tego stada to czeska populacja.
Tego samego dnia w pobliżu miejscowości Sławniowice (po wschodniej stronie) również na oziminie, naliczyłem 45 saren!
Dodatkowo trafiały się jeszcze pojedyncze osobniki lub w grupach po 2-3, najczęściej albo odpoczywały ukryte na miedzy w trawie, albo na skraju lasu. Także, jakby nie patrzeć są jeszcze miejsca gdzie sarna wbrew pozorom nadal występuje bardzo licznie.

Wczoraj tj. 6.01. widziałem lisa. Niestety miałem trudne warunki do obserwacji, raz, że było ciemno, a dwa, mglisto. Miałem akurat tyle szczęścia, że lis przemknął o kilka metrów od ambony. I tyle go widziałem.

Accipiter - 2010-01-16, 13:11

Będąc dzisiaj w terenie natknąłem się na kilka stad saren. Pierwsze stado liczące 23 osobniki zaobserwowałem w lesie. Po chwili zostały przepłoszone przez lisa, który akurat przechadzał się wzdłuż skraju lasu. Drugie liczące 12 osobników żerowało na oziminie.

przeprawa przez drogę

lis

TB - 2010-01-16, 13:25

TO dnia wczorajszego na rozlewisku Wopławka zaobserwowałem:
7+1 sztuk saren
1 slad wydry
liczne slady po bobrach
nie licze sladów na sniegu po dzikach i sarnach...

Mirek - 2010-01-16, 13:51

Accipiter napisał/a:
Będąc dzisiaj w terenie

Widzę, że na Opolszczyźnie też śniegu nie brakuje - w końcu mamy przyzwoitą zimę, jakiej nie było od lat!

lukasz0207 - 2010-01-16, 15:08

16.01
Łoś
4 sarny

No dawno takiej zimy nie było. Obserwacja w KPN

okon100 - 2010-01-17, 00:14

Ja będąc w lesie (jakoś po nowym roku) widziałem 8 jeleni. A tydzień temu rudel saren składający się z ponad 40 sztuk.

Kilka saren odłączonych od rudla (podeszły bliżej ambony):

nordwest - 2010-01-17, 21:17

17 stycznia, okolice Stargardu Szczecińskiego - stado ok. 25 saren widziane z okna pociągu :-) , ponadto 2 sarny pojedynczo dalej
heninsyn - 2010-01-18, 08:19

... 17.01. , ok. Waniewa NPN !

Dwa małe rudle 7 i 9 saren.
Spłoszone przez quada stado dzików - co najmniej 9 osob. !

:wink:

piotrek82 - 2010-01-21, 08:57

Witam, wczoraj nad Odrą wszedzie widziałem świeże ślady działalności bobrów i miałem to szczęście (nieszczescie} wpaść do bobrzej nory.Oprucz mokrego buta nic się nie stało, na pobliskich polach 6 saren.
piotrek82 - 2010-01-21, 09:02

Zapomniałem dodać że nad Kłodnicą spotykam regularnie wydre,troche mnie to dziwi bo czystość tej rzeki pozostawia wiele do życzenia :?:
piotrek82 - 2010-01-21, 13:04

Godzine temu w lesie nad kanałem Gliwickim miałem przyjemność spotkać na swej drodze 4 jelenie,spotkanie oko w oko z 20 metrów. :shock:
Stały spokojnie dopuki sobie nie przypomniałem o aparacie.
W lasku koło domu baraszkująca wiewiórka. :smile:

nordwest - 2010-01-23, 19:07

Dzisiaj (23 stycznia 2010) , Park Krajobrazowy "Puszcza Zielonka" (rejon Tuczno-Zielonka):
- sarny 2
- daniele - stadko ok. 12-14
- jelenie 3
i bardzo dużo śladów ww. (tropy, odchody).

Ale z tymi danielami miałem mieszane uczucia je widząc. Żerowały na paszy wyłożonej ok. 80 m od ambony. Wydaje mi się wykładanie karmy koło ambon żeby zwierzaki przyzwyczaić do tego miejsca, a potem wygarnianie do nich ze sztucera, to draństwo...

Accipiter - 2010-01-23, 19:34

nordwest napisał/a:
Ale z tymi danielami miałem mieszane uczucia je widząc. Żerowały na paszy wyłożonej ok. 80 m od ambony. Wydaje mi się wykładanie karmy koło ambon żeby zwierzaki przyzwyczaić do tego miejsca, a potem wygarnianie do nich ze sztucera, to draństwo...

Kilka dni temu byłem świadkiem podobnej sytuacji. W odległości ok. 100 m od ambony wysypano odpady ze zbóż i buraki dla zwierząt. Nie mam natomiast pewności czy te czynności mają jakiś związek z późniejszym polowaniem na zwierzynę. Strzelania w każdym bądź na razie nie było, bo przy obecnych, śnieżnych warunkach żaden z myśliwych nawet terenówką w tamto miejsce nie dojedzie.
Takie zachowanie jednak daje do myślenia. :roll:

piotrek82 - 2010-01-26, 14:19

Dzisiaj widziałem dwie wydry w rzece Kłodnicy.Bardzo miła obserwacja tak około z 7 metrów,stałem jak wryty a one uganiały się za rybami.
:grin: :grin: :grin:

wiedzmin - 2010-01-27, 23:30

Trzy dni temu widziałem wiele śladów lisa i zająca sarny ostatnim razem widziałem 2 tygodnie temu :wink: