Gady i płazy - Obserwacje płazów 2007
Wujek Kryzys - 2007-03-12, 22:45 Temat postu: Obserwacje płazów 2007 No to się płazi sezon zaczyna. Chyba już czas w "obserwacjach" to zapisać: dziś około 15 samców moczarowej (żaby) i 3 - 5 trawnej w rozlewiskach koło Lasu Kabackiego w Wawie już gody zaczyna. Siedzą jeszcze same - dziewczyny ani jednej, ale moczarowe już głowy mają niebieskie i oba gatunki zaczynają głosy zalotne wydawać. Tamże 3 samce ropuchy stęsknione czekają.
Pewnie w ciągu paru dni żabi kawior się we wodzie pojawi...
Mirek - 2007-03-13, 06:41
Wczoraj ze 3 trawne w rowie melioracyjnym widziałem pod Zbuczynem - to moje pierwsze w tym roku
Mirek - 2007-03-13, 23:37
dzisiaj widziałem tylko kilka-kilkanaście żab trawnych. Sprawdzałem stanowisko, gdzie wręcz licznie co roku odbywaja gody ż. moczarowe i trawne. Napotkałem tylko kilka ż. trawnych - głownie samce, była tylko 1 para w amplesusie. Żab moczarowych jeszcze nie było. A jestem pewien, że będzie ich kilkaset! Więc jeszcze parę dni należy poczekać, aż gody będą w pełni...
andrzejekk1 - 2007-03-14, 17:54
ja tez widziałem jakąs zabe a le trudno mi powiedziec co to był za gatunek widziałem ja w lesnych wilgotnych zaroslach wielkosci ok 5-6cm cała jasno brązowa
Mirek - 2007-03-14, 18:38
Popatrz tutaj Może do którejś jest podobna
andrzejekk1 - 2007-03-14, 19:48
Mirek napisał/a: | Popatrz tutaj Może do którejś jest podobna |
dzieki za tą stronke ta ostania na samym dole to ja widziałem
Wujek Kryzys - 2007-03-14, 21:38
andrzejekk1 napisał/a: | Mirek napisał/a:
Popatrz tutaj Może do którejś jest podobna
dzieki za tą stronke ta ostania na samym dole to ja widziałem |
O!
Czy to w okolicach Stalowej Woli było? Żaba dalmatyńska to rzecz ciekawa - w Polsce jest tylko kilka stanowisk pewnych. Wszystkie w okolicach Przemyśla albo w Kotlinie Sandomierskiej. To w sumie do S.W. nie tak daleko, ale było by to jednak super znalezisko.
No i stąd pytanie: Czy to na 100% żaba dalmatyńska? Nie jest to przypadkiem bezplama forma moczarowej?
andrzejekk1 - 2007-03-15, 13:27
Wujek Kryzys napisał/a: | Czy to na 100% żaba dalmatyńska? Nie jest to przypadkiem bezplama forma moczarowej?
_________________ | jeszce to sprawdze jak bede miał okazje jeszce zobaczyc e zabe to zrobie jej zdjecie. Obserwacje przeprowadziłem na terenie puszczy sandomierskiej
Marinho Chagas - 2007-03-15, 18:42
Południowe Mazowsze. Jedna płaska ropucha na drodze
Wujek Kryzys - 2007-03-15, 23:04
andrzejekk1 napisał/a: | Obserwacje przeprowadziłem na terenie puszczy sandomierskiej |
Qurczę! Tam by mogła być dalmatina. Może być, że to ona
andrzejekk1 - 2007-03-16, 18:48
irbis - 2007-03-16, 20:26
Wczoraj, gdy wracałam z pracy, na moim osiedlu omal nie przyprawił mnie o zawał serca pewien niezidentyfikowany płaz bez ogona dość spory - w ostatniej chwili udało mi się go ominąć. Choć fotki Mirka oglądałam, niestety nie wiem co to było (widać trzeba jeszcze kilka razy oglądanie powtórzyć ). Przy następnej okazji wrócę i zrobię fotkę...
Wujek Kryzys - 2007-03-16, 21:03
irbis napisał/a: | na moim osiedlu omal |
irbis napisał/a: | płaz bez ogona dość spory |
Hm, na Tarchominie to najpewniej Ropucha zielona, ale w sumie i szara sie tu trafia czasem. Ciekawe co to było...
irbis - 2007-03-17, 17:44
Po ponownym obejrzeniu fotek Mirka skłaniałabym się do zidentyfikowania ropuszki zielonej tarchomińskiej. Ciekawe co z nią, bo przez kolejne dwa dni w miejscu spotkania miały miejsce intensywne roboty kanalizacyjne z wielką dziurą w roli głównej
Wujek Kryzys - 2007-03-17, 22:27
Mam nadzieję, że miejsce spotkania nie było miejscem zamieszkania (tej ropuchy). One są raczej bardzo mobilnym gatunkiem i często łażą na znaczne odległości. A w naszych okolicach lęgną się za wałem w starych piaskarniach niezbyt licznie niestety. Zapraszam pod koniec kwietnia na obserwacje terenowe
|
|
|