To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

Ptaki - ptaki, niekoniecznie ofiary ruchu drogowego

Beata - 2007-02-20, 14:54
Temat postu: ptaki, niekoniecznie ofiary ruchu drogowego
zakładam nowy temat, bo słonka, któa znalazłam nie jest ofiara ruchu drogowego :wink:

zdjęcia znalezionej wczoraj słonki na byłym poligonie wojskowym zaraz za miastem.
miejsce dosyć dziwne, bo w promieniu kilku kilometrów nie ma żadnego podmokłego lasu, cieków wodnych ani jeziorek, czyli jest sucho, a nie tak jak słonka lubi. Poza tym jest trochę wcześnie jak na przyloty, chociaż tej zimy wszystko jest możliwe :roll: ; bo przecież nie zimująca :?: Zauważyłam z daleka "coś" na drzewku i myślałam, że to jest jakieś gniazdo, dopiero gdy podeszłam ze zdziwieniem zobaczyłam, że to wciśnięty między gałęzie ptak. Być może wsadził ja tam drapol :?: albo jakiś spacerowicz :?: . W pobliżu natknęłam się na świeżą lisią norę...
Ptak częściowo nadjedzony - głowa i grzbiet oraz kuper :|
widok z daleka:

i zdjęcia z bliska:

tu lekko rozłożyłam skrzydła:

Wujek Kryzys - 2007-02-20, 20:53

:shock: :shock:
No nic nie rozumiem... Niech ptaszarze się wypowiedzą
To prawie tak jak znalezienie przeze mnie żaby trawnej (martwej lekko zasuszonej) w dziupli na wysokości ok. 3 metrów w P.Białowieskiej. Co ją tam zaniosło? Sama weszła?

Basior - 2007-02-20, 20:58

Słonke moze cos niosło w szponach i sie wymskła?
Wujek Kryzys napisał/a:
tak jak znalezienie przeze mnie żaby trawnej (martwej lekko zasuszonej) w dziupli na wysokości ok. 3 metrów w P.Białowieskiej. Co ją tam zaniosło? Sama weszła?
Na przykład łasiczka, miałem takie przypadki w budkach legowych.
Beata - 2007-02-23, 09:18

a ma ktoś pomysł, skad słonka o tej porze roku? faktycznie łagodna zima i wcześniejsze przyloty? a zdarzały się zimowania?
Mirek - 2007-02-23, 09:48

Beata napisał/a:
a ma ktoś pomysł, skad słonka o tej porze roku? faktycznie łagodna zima i wcześniejsze przyloty? a zdarzały się zimowania?

Sama sobie odpowiedziałaś. A co do faktów to: na Śląsku odnotowano 8 przypadków ze stycznia i lutego, w Wielkopolsce - dwa przypadki (źródło "Awifauna Polski" Tomiałojcia i Stawarczyka). A ponadto stwierdzano częste przypadki z I poł. grudnia. Zważywszy na fakt ciepłego przebiegu zimy (zwłaszcza na zachodzie) nie powinno to dziwić :grin:
Pewnie czytałaś w obserwacjach, że zimą 16 stycznia pojawiły się czajki i siewki złote pod Siedlcami, na Kurpiach do pierwszego załamania pogody szwędał się kulik wielki więc...

xhardcorex - 2007-02-23, 22:24

Basior napisał/a:
Na przykład łasiczka
raczej tchórz, gatunek który uwielbia płazy :D
Beata - 2007-02-23, 22:58

xhardcorex, :shock: to napisał Basior :wink:
Basior - 2007-02-23, 23:53

xhardcorex napisał/a:
Cytat:
Na przykład łasiczka
raczej tchórz, gatunek który uwielbia płazy :D
Tylko ciekawe jak ten tchórz wchodził do budki typu A czyli srednica wlotu 33 mm? A czy do szpaka 47mm tchórz tez moze sie dostac?
xhardcorex - 2007-02-25, 17:54

Basior napisał/a:
ciekawe jak ten tchórz wchodził do budki
aleWujek Kryzys napisał o żabie w dziupli a nie w budce ;)
ps sorki Beata za złe cytowanie, coś musiało sie komputerowi poprzestawiać ;) Moderatorzy może to zmienią :lol:

Marfu - 2007-02-25, 20:52

Zmienili.