Ptaki - ptaki, niekoniecznie ofiary ruchu drogowego
Beata - 2007-02-20, 14:54 Temat postu: ptaki, niekoniecznie ofiary ruchu drogowego zakładam nowy temat, bo słonka, któa znalazłam nie jest ofiara ruchu drogowego
zdjęcia znalezionej wczoraj słonki na byłym poligonie wojskowym zaraz za miastem.
miejsce dosyć dziwne, bo w promieniu kilku kilometrów nie ma żadnego podmokłego lasu, cieków wodnych ani jeziorek, czyli jest sucho, a nie tak jak słonka lubi. Poza tym jest trochę wcześnie jak na przyloty, chociaż tej zimy wszystko jest możliwe ; bo przecież nie zimująca Zauważyłam z daleka "coś" na drzewku i myślałam, że to jest jakieś gniazdo, dopiero gdy podeszłam ze zdziwieniem zobaczyłam, że to wciśnięty między gałęzie ptak. Być może wsadził ja tam drapol albo jakiś spacerowicz . W pobliżu natknęłam się na świeżą lisią norę...
Ptak częściowo nadjedzony - głowa i grzbiet oraz kuper
widok z daleka:
i zdjęcia z bliska:
tu lekko rozłożyłam skrzydła:
Wujek Kryzys - 2007-02-20, 20:53
No nic nie rozumiem... Niech ptaszarze się wypowiedzą
To prawie tak jak znalezienie przeze mnie żaby trawnej (martwej lekko zasuszonej) w dziupli na wysokości ok. 3 metrów w P.Białowieskiej. Co ją tam zaniosło? Sama weszła?
Basior - 2007-02-20, 20:58
Słonke moze cos niosło w szponach i sie wymskła?
Wujek Kryzys napisał/a: | tak jak znalezienie przeze mnie żaby trawnej (martwej lekko zasuszonej) w dziupli na wysokości ok. 3 metrów w P.Białowieskiej. Co ją tam zaniosło? Sama weszła? | Na przykład łasiczka, miałem takie przypadki w budkach legowych.
Beata - 2007-02-23, 09:18
a ma ktoś pomysł, skad słonka o tej porze roku? faktycznie łagodna zima i wcześniejsze przyloty? a zdarzały się zimowania?
Mirek - 2007-02-23, 09:48
Beata napisał/a: | a ma ktoś pomysł, skad słonka o tej porze roku? faktycznie łagodna zima i wcześniejsze przyloty? a zdarzały się zimowania? |
Sama sobie odpowiedziałaś. A co do faktów to: na Śląsku odnotowano 8 przypadków ze stycznia i lutego, w Wielkopolsce - dwa przypadki (źródło "Awifauna Polski" Tomiałojcia i Stawarczyka). A ponadto stwierdzano częste przypadki z I poł. grudnia. Zważywszy na fakt ciepłego przebiegu zimy (zwłaszcza na zachodzie) nie powinno to dziwić
Pewnie czytałaś w obserwacjach, że zimą 16 stycznia pojawiły się czajki i siewki złote pod Siedlcami, na Kurpiach do pierwszego załamania pogody szwędał się kulik wielki więc...
xhardcorex - 2007-02-23, 22:24
Basior napisał/a: | Na przykład łasiczka | raczej tchórz, gatunek który uwielbia płazy
Beata - 2007-02-23, 22:58
xhardcorex, to napisał Basior
Basior - 2007-02-23, 23:53
xhardcorex napisał/a: | Cytat: | Na przykład łasiczka | raczej tchórz, gatunek który uwielbia płazy | Tylko ciekawe jak ten tchórz wchodził do budki typu A czyli srednica wlotu 33 mm? A czy do szpaka 47mm tchórz tez moze sie dostac?
xhardcorex - 2007-02-25, 17:54
Basior napisał/a: | ciekawe jak ten tchórz wchodził do budki | aleWujek Kryzys napisał o żabie w dziupli a nie w budce
ps sorki Beata za złe cytowanie, coś musiało sie komputerowi poprzestawiać Moderatorzy może to zmienią
Marfu - 2007-02-25, 20:52
Zmienili.
|
|
|